[RO] Fieni - "Ce este în inima mea?"

Data şi locul: 06.01.2015, Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” din Fieni

Denumire eveniment: Ce este în inima mea?

Număr de participanţi: 47

Grup ţintă: elevii claselor a VIII-a A și B înscriși în proiect

Materiale distribuite: -

Mesaje de comunicare: Majoritatea dintre noi nu realizăm că viața noastră de zi cu zi are fundamentul în viața noastră interioară, în inima noastră unde se stabilesc, la nivelul cel mai personal, relațiile cu semenii, cu natura și cu Dumnezeu și de aceea este deosebit de important să fim conștienți de ceea ce este în inima noastră și ca ele să funcționeze cât mai bine, pentru că acest lucru ne definește cel mai mult pe noi ca oameni.

Scurtă descriere a activităţii:
Marti, 6 ianuarie, între orele 16.00-19.00, la sediul Școlii Diaconu Coresi din Fieni, elevii claselor a VIII-a A și B, îndrumați de prof. dirig. dir. Clipea Adrian și prof. dirig. Berbece Mihaela, au luat parte la o prezentare dialogată, organizată de Biblioteca Orășenească Fieni, în cadrul proiectului Rețea de centre de educație nonformală pentru viață, intitulată Ce este în inima mea?, inițiată de dl prof. Popescu Adrian, licențiat în Teologie Ortodoxă, voluntar al bibliotecii, ce a avut menirea să-i conștientizeze asupra unor aspecte ale vieții noastre personale și comunitare:
-structura spirituală a omului cu centrul în inima sa;
-importanța aspectului emoțional-afectiv a sufletului omenesc;
-necesitatea funcționării optime a acestei facultăți spirituale pentru calitatea vieții intra și interpersonale.

La început, s-a căzut de accord că omul nu este o ființă pur materială, ci fundamentul vieții sale este unul spiritual, având minte și inimă, cele două aspecte ale sufletului uman. Apoi, s-a arătat că dacă mintea este capacitatea analizatoare a sufletului, inima este funcția simțitoare și cea care depozitează experiențele intra și interpersonale.

S-a trecut în a arăta că experiențele de care are parte o persoană îl formează și de aceea este deosebit de important ca ele să fie de calitate. Mintea este cea care informează asupra calității unei trăiri și invită sau nu partea afectivă în implicarea față de aceasta.
În cele din urmă, prin intrebări, s-a constatat că elevii au înțeles cât de important este ca ceea ce simțim, trăim, să aibă valoare morală și spirituală pentru că ele ne formează ca persoane în tendința noastră spre comuniune în cadrul unei societăți.