[RO] Vulcana-Pandele - Cum îmi protejez viața și sănătatea – noțiuni elementare de prim ajutor

Data şi locul: 16 ianuarie 2015, Biblioteca Comunală Vulcana Pandele

Denumire eveniment: Cum îmi protejez viața și sănătatea – noțiuni elementare de prim ajutor

Număr de participanţi: 15

Grup ţintă:
Copii cu vârsta cuprinsă între  10 și  15 ani  din categorii sociale defavorizate: copii cu părinți plecați în străinătate, cu părinți divorțați, copii din familii monoparentale sau care trăiesc din ajutorul social.

Mesaje de comunicare:
Să învățăm ce trebuie să facem în caz de accidente minore: julituri, tăieturi, arsuri. Cum procedăm corect? Trusa de prim ajutor și conținutul său.

Scurta descriere a activităţii:

Pornind de la experiențele celor prezenți (diverse accidente minore legate de mersul cu bicicleta, cu rolele, de activități casnice de zi cu zi etc.) am identificat diverse tipuri de accidentări ușoare care presupun un minim de îngrijire, ce poate fi acordată de oricare dintre noi.
Astfel, am discutat despre cum acționăm în cazul unei  julituri, cum curățăm și dezinfectăm rana, cum oprim sângerarea în cazul tăieturilor  și cum se aplică pansamentele. De ce este important să nu îndepărtăm corpurile străine  înfipte în răni deschise etc. Ce este și ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor. Când situația este peste puterile noastre  și este cazul să sunăm la Salvare. Am vorbit apoi despre măsurile necesare în caz de arsuri: aplicarea de apă rece, de substante emoliente/cicatrizante, situațiile în care se îndepărteaza hainele accidentatului și cele în care nu se face acest lucru, de ce nu se sparg veziculele apărute etc.

A urmat un exercițiu practic, efectuat de 4 voluntari – 2 pacienți și 2 asistenți  care le-au acordat primul ajutor, realizând pansamente în cazul unei julituri, respectiv al unei tăieturi și demonstrând în acest  mod că și-au însușit informațiile.
În încheiere ne-am jucat un joc de atenție si viteză de reacție, care ne-a înviorat și înveselit.