[RO] Raciu - Eminescu-luceafărul poeziei românești

Data şi locul: 15.01.2015, Biblioteca Comunală Raciu/Școala Gimnazială Raciu

Denumire eveniment: ,,Mihai Eminescu-luceafărul poeziei românești”

Număr de participanţi: 73 (67 elevi, 5 cadre didactice, 1 bibliotecar)

Grup ţintă: 36 elevi cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani din comuna Raciu

Materiale distribuite: ecusoane, semne de carte, diplome de participare

Mesaje de comunicare: „Lucrarea ce un mare artist ca Eminescu o lasă este, cu toate calităţile şi defectele ei, ceva sfânt, fiindcă în ea se întrupează pipăit [...] gânduri şi simţiri de veacuri ale acestuia (neamului său - n.n.) şi de aceea, fără teamă de exagerare, s-a putut zice că o aşa lucrare este patrimoniul omenirii întregi, nu numai al acestui neam.”
I.L. Caragiale

Scurta descriere a activităţii:

Joi, 15 ianuarie 2015, ora 10:30  Biblioteca Comunală Raciu, în colaborare cu Școala Gimnazială Raciu, l-au omagiat pe "Mihai Eminescu-luceafărul poeziei românești" la 165 de ani de la naștere, eveniment desfășurat în cadrul proiectului ,,Reţea de centre de educaţie nonformală pentru viaţă în mediul rural din Dâmboviţa”, finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania.
La eveniment au participat 67 de elevi de la Şcoala Gimnazială Raciu, coordonați de prof. Fidel Nicolae, Marinescu Ioana, Oprea Elena, Stoica Ruxandra, Urucu Mariana și bibliotecar Barbu Georgiana Cateluța.
Evenimentul a avut drept obiective, cunoașterea operei și vieții poetului Mihai Eminescu, dezvoltarea dragostei pentru literatura română clasică și stimularea potențialului literar, artistic și creativ al elevilor.
Activitatea a debutat cu o călătorie prin muzeul virtual ,,Mihai Eminescu” și a continuat cu vizionarea a două prezentări powerpoint, una despre viața și opera marelui poet și alta denumită sugestiv Eminescu-suflet de crin.
Un alt moment deosebit la activității, a fost acela în care elevii au audiat poezia Revedere, recitată de regretatul actor Adrian Pintea și romanța ,,Mai am un singur dor”, interpretată de Gheorghe Sărac. 
Elevii, coordonați de cadrele didactice prezente la eveniment au pregătit un moment poetic inedit de recitări din opera ,,poetului nepereche”. 
La finalul manifestării toți participanții au primit ecusoane, semne de carte și diplome de participare.